Heeft een haan kippen nodig om eieren te dragen?

pik
Het fokken van kippen is een voordelige en vrij eenvoudige zaak. Ze zijn nu niet alleen in grote landbouwbedrijven, maar ook in particuliere huishoudens. Veel pluimveehouders, in het proces van het groeien van de lagen, worden echter geconfronteerd met het probleem van de lage eierproductie, wat wordt geassocieerd met de afwezigheid van een haan in het kippenhok. Heb je echt een mannelijke kip nodig voor een goede leg, laten we het uitzoeken.

Eten kippen eieren zonder een haan

Het feit dat kippen niet kunnen rijden zonder een haan is een mythe. In werkelijkheid wordt de leg van de leghen beïnvloed door vele factoren, en allereerst voeding: de kwaliteit en normen. Het aantal eieren is ook afhankelijk van het ras van de vogel, en niet van de aanwezigheid van een mannelijk individu.

Zoals alle vrouwelijke vertegenwoordigers, wordt er een ei in het lichaam van de kip geproduceerd en het wordt de hele tijd door geslachtsrijpe vogels geproduceerd.

We raden aan om uit te zoeken wat de levensverwachting is voor kippen en doffers.

Vorming van het ei is als volgt:

 • het ei rijpt in de follikel, groeit en vormt de dooier;
 • bij het bereiken van een diameter van 40 mm verlaat de dooier de follikel en komt de eileider binnen;
 • “Lichaam” beweegt zich 12 uur op het voortplantingssysteem, waarvoor het een uit meerdere lagen bestaande schaal van eiwitten vormt;
 • Het ei beweegt naar de landengte van de eileider, waar het bedekt is met een dunne film. Het proces van filmvorming duurt ongeveer 1 uur;
 • dan begint het ei te “kleden” in een harde schaal – de schaal, die 18 uur zal duren;
 • het volledig gevormde ei gaat naar buiten en na het leggen van de eieren begint de volgende dooier na 40-50 minuten na het leggen te bewegen.

Vorming van het ei
Het proces van eivorming vindt dus altijd plaats in het lichaam van een gezonde kip en het is onmogelijk om de afwezigheid ervan te stoppen. Nelyushka met goede voeding en normale detentievoorwaarden kan dagelijks worden ingenomen. Opgemerkt moet worden dat bijna alle voedingsstoffen, mineralen en vitaminen verkregen uit voer worden besteed aan eivorming. Dat is de reden waarom een ​​afname van de kwaliteit van voedsel de productiviteit van het pluimvee negatief zal beïnvloeden.

Meer informatie over het bevruchtingsproces van een kip met een haan.

Mechanisme van het uiterlijk van eierenMechanisme van het uiterlijk van eieren

Weet je dat? In de geschiedenis van de wereld waren er gevallen waarin de kip eieren met een dubbele schaal droeg. Het eerste geval vond plaats in 1956 op de Amerikaanse boerderij, toen de leghen het ei niet alleen met een dubbele schaal gaf, maar ook met twee dooiers. Het gewicht was 454 g.

Haan in het kippenhok

Op boerderijen of in huishoudens waar kippen uitsluitend worden grootgebracht voor de productie van eieren, bevat de haan geen. De meningen van pluimveehouders over de noodzaak om het mannetje in het kippenhok te houden, waren echter verdeeld. Sommigen beweren dat de aanwezigheid ervan van groot belang is voor de gezondheid en het leven van de vogel, anderen zijn ervan overtuigd dat dit meer problemen dan goed oplevert.

De voordelen van het houden van kippen met een haan

Natuurlijk is een van de hoofdrollen die een haan uitvoert de bevruchting van eieren. Zonder de mannelijke kip, leg onbevruchte eieren die nutteloos zijn om in de incubator te plaatsen, omdat het resultaat nul zal zijn. Daarom moeten serieuze fokkers van kippen ervoor zorgen dat het bedrijf hennen man legt.

Pluimveehouders worden vaak geconfronteerd met een slechte eierproductie van kippen. Vooral dit probleem is relevant in de winter. Om ervoor te zorgen dat de kippen goed worden gedragen, hebben ze een goed geformuleerd dieet nodig dat vitamines bevat.

Haan en kippen
De aanwezigheid van een haan in het kippenhok heeft verschillende belangrijke voordelen:

 1. Discipline. Een goede man brengt altijd orde in het pluimvee huis, controleert het gedrag van zijn “dames”, volgt strikt de discipline en zoekt voedsel. In dit geval, de kippen gehoorzamen de haan, operatief rennen naar zijn oproep, een bepaald gebied niet verlaten, probeer in de buurt te houden.
 2. Bescherming. Als een echte man kan zelfs een kleine dwerghaan een betrouwbare bescherming voor legkippen worden. Hij staat altijd aan de kant van de kippen, kan een hevig gevecht aangaan met de tegenstander, daarbij scherpe klauwen, snavels en sporen gebruiken.
 3. Esthetische kwaliteiten. Hanen hebben een spectaculaire, nobele en luxe uitstraling, waardoor ze een sieraad van elk kippenhok kunnen worden. Bovendien zorgen ze prachtig voor de kippen, kuchen ze hard en zijn ze blij als het ei is gesloopt.
 4. Vleeskwaliteit. Hanen zijn, in tegenstelling tot kippen, veel sneller in gewicht toegenomen, dus worden ze vaak opgevoed door pluimveehouders om smakelijk, waardevol en geurig vlees te verkrijgen.

De nadelen van het houden van kippen met een haan

Haan in het kippenhok
De inhoud van de haan in het kippenhok kan echter veel problemen veroorzaken, die verband houden met:

 • agressie. Helaas beschermt de haan zijn afdelingen niet alleen tegen echt gevaar, maar kan hij ook naar de eigenaar snellen. Mannetjes zijn wraakzuchtig, en minstens een keer beledigd, wachten ze op een kans om wraak te nemen op een persoon, waarbij ze hem aanvallen op de meest onverwachte plaatsen;
 • verwonding van vogels. Tijdens het amusement kan de eigenaar van het kippenhok niet alleen het verenkleed van de vrouw beschadigen, maar ook haar huid verwonden, waarna de wonden besmet raken, ze kunnen ontstoken en bloeden. Bovendien is de aantrekkelijke verschijning van de leghen verloren, wordt hij gehavend en “naakt”;
Belangrijk! Het is niet toegestaan ​​om een ​​haan in het kippenhok te houden, waarvan het gewicht 2-3 keer het gemiddelde gewicht van de kippen is. Dergelijke “grooms” zijn in staat om ernstige schade aan legkippen te veroorzaken.
 • instinct van het moederschap. Als het ei geïmpregneerd is, “wekt” de laag het instinct op om het uit te zitten. Ze zit altijd in het nest en laat anderen het metselwerk niet doen. Bovendien, zelfs als de vogel een goede kip blijkt te zijn, is het noodzakelijk dat de persoon met de kippen “rommelt”: voedsel organiseren, het noodzakelijke temperatuurregime handhaven, enz. Als kippen worden gekweekt met het doel om eieren te krijgen, dan zal dergelijke moederlijke zorg buitengewoon onnodige klusjes en verspilling van tijd met zich meebrengen.

Kenmerken van bevruchte eieren

Velen geloven dat bevruchte eieren een breder scala aan bruikbare componenten en een intensere smaak hebben. In feite is er geen wetenschappelijke bevestiging hiervan voor vandaag. Desalniettemin zijn de meeste experts geneigd te geloven dat micro- en macronutriënten, hormonen en vitamines, die noodzakelijk zijn voor de geboorte van een nieuw leven, ook een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheidstoestand van de mens en deze kunnen helpen in de strijd tegen vele kwalen.

Kippeneieren en zelfs eierschalen zijn nuttige producten voor de menselijke gezondheid, maar voordat u dit product gebruikt, is het de moeite waard om het te controleren op versheid.

Van ei tot kip
Het is dankzij dergelijke eigenschappen dat eieren op grote schaal worden gebruikt en nog steeds worden gebruikt in de volksgeneeskunde.

Weet je dat? De Slavische volken hadden een gebruik: toen de eerste lente weide van vee op weiland, de herder nam kippeneieren met hem, zodat de koeien ook afgerond en gaf een goede nakomelingen.

Wat betreft de smaakkwaliteiten, zelfs een echte fijnproever kan de bevruchte eieren niet proeven aan degene bij wie de haan niet heeft deelgenomen.

Hoeveel hanen hebben een kippenhok nodig

Om een ​​rustige en kalme atmosfeer in het kippenhok te hebben, en de haan deed alle functies van het beschermen en onderhouden van de orde, is het noodzakelijk om één mannetje van 10 tot 15 kippen te krijgen voor één gezin. Als de kippen kleiner zijn, kan de doffer favorieten worden, die al zijn liefkozingen krijgt. Bij een groot aantal vrouwtjes is het beter om de groep in meerdere gezinnen te verdelen en elk een eigen hoofdstuk te geven. Tegelijkertijd moet het territorium tussen de families worden verdeeld, zodat de hanen niet botsen of elkaar zien. Anders moet je geen rustig leven verwachten.

Belangrijk! Leven samen in één familie kan niet meer dan twee pikken zijn, op voorwaarde dat ze samen zijn gegroeid.

VIDEO: WAT TE DOEN ALS TWEE RASSEN LEVEN OP DE YARD VAN DE VOGEL

Ondanks de belangrijke rol die de haan speelt in het leven van kippen, zijn ze perfect in staat om eieren te dragen, zelfs zonder. Het enige dat niet kan worden bereikt zonder een man is om een ​​nieuw nageslacht te krijgen. Maar zelfs als u niet van plan bent om vogels te fokken en kippen te krijgen, adviseren ervaren pluimveehouders toch om een ​​haan te krijgen die de lagen betuttelt, verzorgt en beschermt.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

93 − 84 =

map