Hoe een meerjarige gypsophila te kweken, planten en verzorgen van een plant

Gypsophila overblijvend
Gypsophila overblijvend een mooie bloem, terecht geliefd bij bloemisten vanwege zijn schoonheid, niet veeleisend in planten en verzorging. U kunt zowel jaarlijkse als meerjarige variëteiten van gypsophila kopen.

Een jaarlijkse plant bloeit tijdens het zomerseizoen, en dan treedt uitsterven op, terwijl vaste planten jaar na jaar blijven bloeien. Gypsophila vaste plant – een zachte en delicate plant, prachtige bloemen die je tuin lang zullen vullen met een verbazingwekkende schoonheid en harmonie.

Gypsophila overblijvend: een beschrijving van de plant

Bloeiende wolk
Gypsophila overblijvend Dit kruid is een semi-struikplant van de kruidnagelfamilie, bestaande uit een overvloed aan witte of roze-violette bloeiwijzen. De struiken zien eruit als een “bloemenwolk” en geven de plant een lichte uitstraling. Bloemen vaste planten kunnen eenvoudig zijn of badstof.

Er zijn veel soorten en variëteiten van deze cultuur, de meest voorkomende gypsophila paniculate en kruipende gypsophila. Bloeit eeuwigdurend elke zomer (in het midden van het zomerseizoen). Dan is het na de pauze mogelijk om de herfstbloei te herhalen. De hoogte van deze plant kan variëren van 15 tot 120 cm.

Weet je dat? Gypsophila is niet de enige naam van deze prachtige plant. Deze cultuur staat ook bekend om zijn interessante namen als “baby breathing”, “roll-over”, “gypsum-shell” en “rocking”. “De adem van een kind”, riep gypsophila het Engels. Vraag waarom? Allemaal vanwege het zachte en eenvoudige uiterlijk.

Aanplant van gypsophila

Gypsophila overblijvend – pretentieloos, de vereisten voor de teelt ervan zijn eenvoudig genoeg. Het planten en verzorgen van de plant duurt niet lang, maar de kleurrijke bloei zal u elke zomer plezier doen.

Hoe de grond en de plaats te kiezen

groenheid
Een belangrijke fase in de aanplant van gypsophila is de juiste voorbereiding van de grond. De plant geeft de voorkeur aan een lichte primer en houdt niet van klei. Het beste is kalkaarde of een andere niet-zuurneutrale grond. De grond moet los en goed gedraineerd zijn, mogelijk zandig. Het rotsachtige oppervlak is ook ideaal.

De belangrijkste aanbeveling met betrekking tot de teelt van gypsophila, evenals de vraag hoe deze plant correct te planten, is de juiste plaatskeuze. Het gebied waar de gypsophila wordt geplant moet zonnig zijn.

Weet je dat? Gypsophila is vertaald uit het Grieks, als “liefhebbende limoen.” Dit komt door het feit dat deze cultuur de voorkeur geeft aan kalkrijke grond en geen ruwe plekken verdraagt.

Beschrijving van het proces van het planten van gypsophila-zaden

Gypsophila wordt gekweekt uit kleine zaadjes. In september, op de vervaagde scheuten van gypsophila, worden de zaden gerijpt, die worden verzameld en gedroogd. In de lente kunnen deze zaden worden geplant. Gypsofielen houden niet van vorst, dus zaaiwerkzaamheden beginnen nadat de grond in de lente volledig is verwarmd. zaad
Laten we er dus achter komen hoe we gypsophila uit zaden kunnen laten groeien. Plantwerkzaamheden worden in de volgende volgorde uitgevoerd:

  1. Voor het planten, is het noodzakelijk om bedden op te stellen en de grond goed te bevochtigen.
  2. Vervolgens worden de zaden in de bedden verdeeld en netjes bedekt met een dunne laag aarde. De afstand tussen de zaden mag niet meer dan 10 cm zijn.
  3. Vervolgens wordt de plantplaats bedekt met een film en een paar dagen op een zonnige plaats achtergelaten.
  4. In het najaar kunnen volwassen planten worden getransplanteerd naar elke gekozen locatie, waarbij de afstand tussen planten ongeveer 20 cm, en tussen hoge graden – ongeveer 50 cm.

Zaaien is ook mogelijk in zaailingen (onder de winter). Als je bodem slecht is en niet vruchtbaar, wordt het planten van zaden in potten aanbevolen. Zaden worden gezaaid in een container onder dekking (glas).

jonge uitspruitsel
De grond is verrijkt met extra voedingsstoffen, wat het groeiproces bevordert.

Gekiemde spruiten worden verdund en op een afstand van 15 cm gelaten, zodat ze in mei, na het verschijnen van bladeren, op een vaste plaats kunnen worden getransplanteerd.

Weet je dat? Om de ononderbroken bloei van gypsophila, onder ervaren tuinlieden te verzekeren, wordt een andere interessante methode om van zaden te zaaien in praktijk gebracht. Omdat de zaadjes van gypsophila snel ontkiemen (al op de 10e dag na het planten kun je jonge scheuten waarnemen), en dan voor continue bloei, kunnen de zaden consistent geplant worden – elke twee tot drie weken.

Kenmerken van verkering voor gypsophila op lange termijn

De vraag hoe om te gaan met gypsophila behoeft geen zorgvuldige afweging. Gypsophila heeft een goede weerstand tegen de grillen van de natuur. Om de plant tevreden te stellen met een overvloedige en kleurrijke bloei, is het genoeg om het goed te drenken en vergeet niet om meststoffen te voeren.

De regels om de “bloemwolk” water te geven

Bij warm weer moet gypsophila overvloedig zijn en regelmatig worden bewaterd. Laat drogen niet toe, de plant houdt niet van te droge omstandigheden. Bij tijdige watergift zijn vooral jonge struiken nodig. Tegelijkertijd is het echter noodzakelijk om de mogelijke stagnatie van water in de aarde uit te sluiten.

groenheid
De vertraging van het water kan rottende paarden veroorzaken, de ontwikkeling van schimmelziekten, wat uiteindelijk leidt tot de dood van de plant. Om overtollig vocht vrij te laten van de bovenste laag van de grond, moet u zorgen voor een goede ontvochtiger (greppel, afvoer, leidingen).

Top dressing en bodemverzorging

Gypsophila wordt slechts tweemaal per seizoen bevrucht. Als de struiken echter voldoende zonlicht en warmte hebben, wordt de hypsophila perfect verwijderd met en zonder extra meststoffen. Overtollige bemesting voor de plant is ongewenst. De grond is verrijkt met complexe minerale meststoffen en organische stof.

Belangrijk! Onder organische meststoffen in de zorg voor gypsophila is zeer nuttige en effectieve infusie van toorts. Maar het gebruik van verse mest is categorisch gecontra-indiceerd voor deze cultuur. Het is in staat om je gypsophila volledig te vernietigen.

In de winter, zodat struiken niet van lage temperaturen sterven, is het wenselijk om de grond onder een plant met turf of humus te mulchen. Als uw gypsophila jong en breekbaar is, moet hij in de winter apart worden verzorgd.

Jonge planten worden aanbevolen om te bedekken met vuren takken of droge bladeren. Met inachtneming van deze eenvoudige zorgregels, ontvangt u een overvloedige en lang bloeiende hypsophila.

Is transplantatie en trimmen vereist?

snoeien
Na verloop van tijd schiet klimplant van de plant van dichte struiken, zodat uw gypsophila er verwaarloosd uitziet.
Bovendien moet eraan worden herinnerd dat deze langetermijncultuur zeer snel groeit.

Perennial kan zelfs naburige planten die in de buurt groeien vernietigen. Daarom is het belangrijk om tijdig de verspreiding van gypsophila in het bloembed te beperken.

De trimprocedure wordt aanbevolen als de stelen van de plant vervaagd lijken (na de bloei). De struiken zijn netjes bijgesneden, waardoor er slechts 3-4 scheuten aan de basis overblijven. Zo worden de struiken na het trimmen veel mooier.

Naast snoeien is het wenselijk om de plant 2 jaar na het planten te transplanteren. Jonge hypsophila struiken gemakkelijk genoeg om de eerste transplantatie te verdragen. Deze procedure wordt echter in de toekomst niet aanbevolen. Na verloop van tijd, wanneer de plant wortel schiet, wordt de transplantatie gevaarlijker. Gypsophila kan echter tot 25 jaar groeien zonder transplantatie.

Reproductie van een plant: hoe een meerjarige gypsophila te snijden

graftage
Naast de zaadmethode van kweken, wordt gypsophila ook vermeerderd door vegetatie, dat wil zeggen stekken.

Deze methode is vooral effectief als je terry-varianten van gypsophila gaat kweken.

Dus, hoe gypsophila stekken te planten? Het werk moet aan het einde van de lente (eind april of begin mei) worden uitgevoerd. Het is noodzakelijk om tijd te hebben om de stekken uit de jonge scheuten van de plant te snijden voordat de bloeiwijze begint te vormen.

In de open grond moeten de stekken op tijd zijn om wortel te schieten vóór de val. Daarom moeten voor de succesvolle reproductie van gypsophila de volgende eenvoudige regels in acht worden genomen:

  • De grond voor het planten moet los zijn, met toevoeging van een kleine hoeveelheid krijt;
  • plantdiepte – ongeveer 2 cm;
  • luchttemperatuur is ongeveer 20 ° C;
  • stekken moeten een lichtdag van 12 uur bieden;
  • om planten te behandelen met een oplossing die heteroauxine (wortelstimulans) bevat.
Belangrijk! Om een ​​optimaal vochtgehalte te bereiken, moet het snipeer worden bedekt met een film. Voor dit doel worden speciale polyethyleen kassen gebouwd.

Gypsophila en landschapsontwerp: hoe buren te kiezen “voor kleine bloemen”

Kruipende gypsophila
Een zachte gypsophila kan de compositie in je datsja onnavolgbaar licht en luchtig maken. Gypsophila paniculaat gebruikt om stoepranden en bloembedden, mixborders en bloembedden te decoreren. Een kruipende gypsophila (miniatuursoort) ziet er geweldig uit op alpine heuvels, rotsachtige hellingen en rotstuinen.

In de buurt van stenen, zal elke variëteit aan gypsophila erg handig zijn.

Gevoelige gypsophila-plant ziet er geweldig uit in een omgeving met dezelfde levendige meerjarige gewassen. De combinatie van vaste planten met andere planten helpt niet alleen om uw tuin prachtig te decoreren, maar ook om het tuinperceel visueel uit te breiden en een uniek landschap te vormen.

Een speciaal effect van gypsophila produceert in combinatie met planten met grote bloemen. Geschikte buren voor onze weelderige vaste planten zijn de volgende tuinplanten: goudsbloemen, duizendblad, echinacea, zuivering, flox, cynomolgus, essholtsiya, godetsia en liatris. Bovendien kijkt de gypsophila effectief naast de sierplant elmus (of, zoals het ook wordt genoemd, wilde zwijnen, stengel).

boeket
Bovendien kan gypsophila worden gedroogd door in de vaas verse geopende “kleine bloemen” te plaatsen. Je kunt combineren met andere gedroogde bloemen-amuletten. Opengewerkte en dunne takken van deze cultuur geven ook gewichtloosheid aan een vers boeket. Effectieve gypsophila is in staat elk boeket te versieren en aan te vullen.

Weet je dat? De stelen van gypsophila zijn recht en praktisch verstoken van bladeren, wat de plant extra lichtheid geeft. Het gewichtloze uiterlijk van gypsophila is ideaal om te accentueren. Dankzij deze functie en, natuurlijk, vanwege de schoonheid, zijn deze bloemen erg populair bij het ontwerpen van bruidsboeketten. Ze zijn opgenomen in de samenstelling van rozen en andere voorverpakte boeketten, die we vaak als cadeau geven of ontvangen.

Zoals je kunt zien, is gypsophila tamelijk onpretentieus. Het planten en verder verzorgen op de open grond vereist geen speciale vaardigheden. Licht en elegant, het zal uw tuin vullen met kleine “bloemwolken”. Een aangename en delicate bloemwaas van de plant zal u behagen met een ongewoon aroma.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 82 = 83

map