Waarvan en hoe maken ze een was?

wax Was – platen van bijenwas met gestikte figuren voor de snelle constructie van honingraten. Dit blad is bevestigd op een speciaal frame, dat in de kast is geïnstalleerd. Met dit ontwerp kun je het zwermen van de bijenfamilie voorkomen en volledig laden. Kortom, honingraten zijn niet alleen een garantie voor een goede oogst, maar ook een garantie voor de gezondheid van de bijenfamilie. Is het mogelijk thuis een was te maken met onze eigen handen, dan zullen we verder nadenken.

Waar is het voor?

Natuurlijke was – Honingkam, die door bijen wordt gebruikt om een ​​laag honing te verzamelen. En ijverige bijen bouwen zelfstandig dergelijke cellen voor toekomstige broed, drones en koninginnen.
wax
Als het natuurlijke doel van honingraat begrijpelijk is, dan is hun rol in de bijenteelt een beetje te vertellen, omdat ze niet alleen een comfortabel leven voor bijen bieden, maar ook het werk van de imker enorm vereenvoudigen.

Dus de bijenwas voor bijen presteert de volgende functies:

 • breidt het bijennest uit;
 • draagt ​​bij tot een goede prestatie van bijen;
 • garandeert de normale vorming van een bijenzwerm in de lente.
Weet je dat? Eén bij per dag kan ongeveer vierduizend cellen maken.

Waar is het van gemaakt?

Bijen voor het losmaken van cellen gebruiken honing en stuifmeel van bloemen. Maar mensen gingen iets verder en veranderden de productietechnologie.

natuurlijk

In de regel, bij de productie van honingraten, gemeenschappelijke was. De ideale was is gemaakt van pure witte was, die vrij smelt en geen residu achterlaat.

Cellen gemaakt van was hebben natuurlijk hun voordelen. Ten eerste is het milieuvriendelijk materiaal. Ten tweede zijn deze vervangers handig en gemakkelijk te gebruiken. En ten derde, dankzij de plasticiteit met dergelijk materiaal is het comfortabel om te werken, heeft de was een laag smeltpunt.
wax

kunstmatig

Vandaag is er een kunstmatige substituut voor een wasachtige honingraat – plastic. K voordelen dergelijk materiaal is:

 • langere levensduur;
 • minder zorg en financiële kosten;
 • praktisch niet vervormen (in tegenstelling tot de wasversie);
 • kan door uzelf worden gemaakt.
Weet je dat? Voor het eerst werden kunstmatige vervangers geïntroduceerd in 1869 en zijn sindsdien erg populair geworden onder imkers.

Bovendien zijn plastic honingraten gemakkelijker op te slaan, omdat ze niet breken en niet kromtrekken.

Ondanks het gebruiksgemak, plastic sotozamenitelya er zijn zeker tekortkomingen:

 • De platen moeten regelmatig worden behandeld tegen parasieten en verschillende ziekten (minstens drie keer per seizoen);
 • Voor installatie in een bijenkorf, moet een kleine laag was worden aangebracht;
 • bij bederfherstel zijn niet onderworpen, volledige vervanging is noodzakelijk.
We adviseren u om te lezen hoe nuttig en hoe de bijenteeltproducten worden gebruikt: bijenstuifmeel, gif en pollen, propolis, zabrus, royal jelly (geadsorbeerd), homogenaat.

Bovendien zijn gegevens over hoe kunstplaten worden waargenomen door bijen niet voldoende. Ja, en kunstmatig materiaal is niet altijd acceptabel in de bijenteelt.

Over het algemeen is het gebruik van plastic honingraten volkomen gerechtvaardigd.

Regels voor het kiezen van was

Natuurlijk moet het materiaal voor cellulaire cellen goed worden geselecteerd, omdat dit afhangt van de kwaliteit en kwantiteit van het gewas en de gezondheid van de bijenfamilie. Dus, bij het kiezen van cellen, moet u overwegen dergelijke parameters:

 1. Allereerst moet het materiaal van hoge kwaliteit zijn. Dit houdt rekening met de treksterkte en afmetingen van de honingraten.
 2. Het is ook belangrijk dat de afstand tussen de parallelle zijden van de cellen hetzelfde is (5,3 – 5,45 mm).
 3. Bij het lumen moet de plaat transparant zijn.
 4. De ideale afmeting van de plaat is 410×260 mm (voor een meerromps – 410х190 mm).
 5. Het materiaal mag geen verontreinigende stoffen en vreemde insluitsels bevatten.
Leer hoe je een multihull-nest kunt maken met je eigen handen.

Hoe maak je een was met je eigen handen

Weinig mensen kunnen opscheppen over wat de kammen met hun eigen handen maakt. Ze worden immers op industriële schaal in de bedrijven vervaardigd voor het verwerken van wasmateriaal, en speciale machines worden gebruikt om was te maken. De was smelt en komt in de roterende trommel. Daarna wordt de gesmolten massa door een dunne plaat door de rollen gevoerd met een reliëfpatroon.

Benodigde apparatuur

Je kunt er meerdere gebruiken apparaten voor het maken van honingraten:

 • handrollen;
 • elektrische pers.

Druk voor honingraten
De eenvoudigste manier is om geautomatiseerde of handmatige rollen te maken.

Allereerst moeten we onthouden dat de was zo hoogwaardig en veilig mogelijk moet zijn. Daarom is het noodzakelijk om je eraan te houden als je het maakt dergelijke regels:

 1. De rollers en het werkende deel van de apparatuur moeten van aluminium zijn, met een dunne laag tin en nikkel.
 2. Voor honingraat met eigen productie kunt u kant-en-klare matrices kopen.
 3. Om de cellulaire structuur te behouden is het wenselijk om apparatuur met een koelfunctie aan te schaffen.
 4. De eenheid moet functioneren als een wafelijzer.
Belangrijk! De creatie van elk nieuw frame leidt de bijen af ​​van de honing.

Voorbereiding van

Om de honingraten zelf te bereiden, verschillende aanvullende faciliteiten: siliconen en katalysator, die als verharder dienen.

Je hebt ook een pers of rollen nodig voor wax met speciale indrukken.

Alle details van de uitrusting moeten worden behandeld met lijnolie.
Rollen voor was

making

In feite is honingraatproductie een eenvoudig proces, maar zeer aandachtig en nauwgezet.

Allereerst moet de was worden gereinigd van vreemde onzuiverheden en meerdere keren in een geëmailleerd vat worden gekookt.

Belangrijk! Na het reinigingsproces moet de waterigheid van het materiaal 1,5-2% (niet meer) bedragen. Dit is afhankelijk van het type vervanger.

Was na het reinigen wordt gesmolten in een waterbad. Daarna wordt het vel verwijderd om de vloeistof te beglazen en wordt het door het bad gegooid.

Daarna kneedt het om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren. Verder worden de vellen door de rollen geschoven, waardoor ze vorm krijgen. Om te voorkomen dat het materiaal aan de rollen blijft kleven, wordt de temperatuur van de rollen verminderd. Dit kan worden gedaan door koud water aan de unit te leveren.

Uiteindelijk worden de platen in natuurlijke omstandigheden gedroogd.

Regels voor opslag van honingraat

Bewaar cellen in een droge ruimte. Het is beter om de was in een dik papier te bewaren en weg van vreemde geuren. Probeer hierbij niet te voorkomen dat het materiaal oververhit raakt, omdat de was gemakkelijk kan worden gesmolten en de platen bij de minste verwarming worden gebogen. En de temperatuur onder nul is ongewenst.

Belangrijk! Tijdens opslag neemt de sterkte van de was met 75% toe.

Nu weet u meer over wax, wat het is, en zelfs u kunt zelfreplicators maken en uw harde werkers helpen zonder serieuze financiële investeringen.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 42 = 51

map