Wat is de rol van mycorrhiza’s (paddenstoelen) in plantenvoeding

mycorrhiza
In de natuurlijke omgeving is het vaak mogelijk om op het eerste gezicht interacties te ontmoeten tussen verschillende soorten dieren of vogels, insecten en planten. Eén daarvan, namelijk de interactie tussen planten en schimmels, zullen we vandaag bespreken: paddo root of mycorrhiza wat is het?

Weet je dat? Paddestoelen zijn interessante werken van de natuur: ze worden gebruikt voor voedsel, ze maken extracten voor medicijnen, maken cosmetische producten. Yves Rocher heeft een lijn cosmetica voor vrouwen van middelbare leeftijd uitgebracht op basis van een extract van shiitake-paddenstoelen. De actieve stoffen van deze schimmels, die in huidcellen binnendringen, voeden ze en versnellen de regeneratie.

Mycorrhizas – wat is het?

Om te begrijpen wat de wortel van de paddenstoel is, moet u de structuur van de schimmel in overweging nemen. Het vruchtlichaam van de schimmel bestaat uit een petje en een poot, maar het meest interessant zijn de schimmeldraden of dunne draden, die samen het mycelium (mycelium) vormen. Dit orgaan van de schimmel dient zowel voor voeding, en voor reproductie (sporenvorming), als voor de vorming van mycorrhiza’s.

Wat is mycorrhizas? Dit is slechts een combinatie van myceliale schimmels met het wortelsysteem van planten. Schimmelwortels en wortels van planten verstrengelen zich, soms wordt de schimmel in het wortelsysteem van planten ingebracht, wat wordt gedaan voor een vruchtbare samenwerking van beide kanten.

Wat is per definitie mycorrhiza? Deze symbiotische habitat van schimmels op het oppervlak van het wortelsysteem of in de weefsels van de wortels van hogere planten.
mycorrhiza

Voor een beter begrip van het effect van mycorrhizas, laten we de typen bekijken. Er zijn drie hoofdtypen van mycorrhiza’s: ectotroof, endotrofisch en ecto-endotroof. In zijn biologische essentie is het eerste type de externe of oppervlakkige bedekking van de wortels met een mycelium, het tweede type wordt gekenmerkt door penetratie in de wortelweefsels en het derde type is een gemengde interactie.

Dus, we ontdekten wat mycorrhiza is in de biologie en nu weten we dat zo’n samenwerking kenmerkend is voor bijna alle planten: kruidachtig, bomen, struiken. De afwezigheid van een dergelijke symbiose, eerder een uitzondering op de algemene regels.

Eigenschappen van mycorrhiza’s voor het kweken van planten

Laten we eens kijken wat mycorrhiza is en wat de functies zijn die nuttig zijn voor planten. Het schimmelmycelium kan speciale eiwitten produceren, die bepaalde katalysatoren in de natuur zijn. Daarnaast verteert en splitst het mycelium voedingsstoffen in de bodem, van plantenresten tot organische en anorganische elementen van humus. Planten kunnen alleen goed oplosbare humuselementen opnemen en hier hebben ze veel concurrenten: het zijn onkruid en microben die in de grond leven.

mycorrhiza

mycorrhiza het is een wederzijds voordelige symbiose van planten en schimmels. Planten krijgen voedingsstoffen en water en schimmels – koolhydraten, geproduceerd door planten. Zonder koolhydraten kunnen schimmels zich niet vermenigvuldigen en vruchtlichamen bouwen. Planten geven tot 40% koolhydraten.

De rol van mycorrhiza’s in het plantenleven kan niet worden overschat. Mycorrhiza’s leveren ze vitaminen, mineralen, enzymen en hormonen. Dankzij het mycelium verhoogt het wortelstelsel van planten het absorptiegebied van nuttige elementen, zoals fosfor, kalium en andere stimulerende stoffen. Bovendien dient het niet alleen als voedselleverancier, maar wordt het ook correct verdeeld.

Planten groeien actiever, in de bloeiperiode vormen ze meer bloeiwijzen met vruchtbare bloemen en bijgevolg neemt de vruchtvorming toe. Planten zijn immuun voor stress en weersomstandigheden: droogte, zware regenval, snelle temperatuursveranderingen. Schimmels, het vormen van mycorrhiza’s met plantenwortels, fungeren als beschermers tegen bepaalde ziekten van de laatste, zoals bijvoorbeeld fusariose of late bacterievuur.

Vanwege het vermogen om organische en anorganische humusverbindingen te verteren en te splitsen, reinigt mycorrhiza de grond voor planten van overtollige zouten en zuren.

Weet je dat? In de natuur zijn er predator schimmels, die zich voeden met levende organismen, wormen. Deze schimmels kweken het mycelium in de vorm van ringen die fungeren als vallen. Ringen met een klevende basis worden samengeperst, zoals een lus, wanneer het slachtoffer ze binnengaat. Hoe meer de prooi samentrekt, des te strakker wordt de val.

Een voorbeeld van het eten van paddestoelen van organische resten op het bodemoppervlak.

Mycorrhiza-vaccinatie

Zelden, welke schimmels geen mycorrhiza’s vormen, omdat deze symbiose bestaat vanaf het begin van de ontwikkeling van flora op aarde. Helaas wordt mycorrhiza in de buitenwijken vaak vernietigd als gevolg van langdurig gebruik van chemische preparaten, mycorrhiza en tijdens de bouw. Daarom, om hun planten te helpen, worden tuinders-tuiniers gevaccineerd.

Mycorrhizas-vaccinhet is een preparaat in de vorm van een poeder of een vloeistof die deeltjes bevat van een levend mycelium van schimmels. Na een soort van inenting van de grond, beginnen de schimmelbacteriën te werken met het wortelsysteem van planten, wat een natuurlijke mycorrhiza vormt.

Mycorrhiza-vaccins zijn ook populair voor binnenbloemen, er is een ruime keuze voor groenten, tuinbloeiers en kruidachtige soorten, maar ook coniferen zoals hortensia’s, rododendrons, heathers en rozen. Bij het vaccineren moet eraan worden herinnerd dat het wortelsysteem van zeer oude bomen te diep is en voor mycorrhiza’s niet past.

Belangrijk! Mycorrhizal-vaccin wordt eenmaal in de levensduur van de plant uitgevoerd, waarbij elke plant een interactie aangaat en mycorrhiza’s vormt met bepaalde schimmels. Geen mycorrhiza is geschikt voor alle planten.

toepassing

Kenmerken van mycorrhiza-toepassingen voor planten

De medicijn-mycorrhiza’s worden geïntroduceerd door gewassen te drenken of te sproeien en rechtstreeks in de grond. Wanneer u in de grond bent gevaccineerd, maakt u enkele ondiepe gaten in de grond nabij de plant en giet u het vaccin in.

Velen zijn geïnteresseerd in de vraag “Welke planten vormen geen mycorrhiza’s en met welke schimmels is deze symbiose ook onmogelijk?”. Vandaag kennen we een paar planten die het goed doen zonder mycorrhiza’s: dit zijn enkele soorten van de familie Cruciferae, Amarant en Marev. Paddestoelen die geen mycorrhiza’s vormen – parasols, oesterzwammen, paddenstoelen, mestkevers, honingzwammen.

Het medicijn mycorrhiza moet na de oogst worden gebruikt, dat wil zeggen in de herfst. In de winter vormen schimmels mycorrhiza’s met de wortels van slaapplanten en in het voorjaar zullen de resultaten al merkbaar zijn. In tegenstelling tot planten vallen paddenstoelen in de winter niet in geschorste animatie en blijven ze actief. Als je het medicijn in de lente toepast, zal het actieve effect volgend jaar merkbaar zijn.

Het gebruik van mycorrhiza’s is belangrijk bij het transplanteren van gewassen naar een nieuwe of permanente plaats na het rooten van de zaailingen. De werking van het medicijn zal de stress van de plant verminderen en de aanpassing ervan versnellen. Na inoculatie met mycorrhiza-preparaten wordt een significante groei en snellere ontwikkeling van kweken waargenomen.
mycorrhiza

Belangrijk! mycorrhiza het is geen kunstmest en het wordt niet aanbevolen om het te combineren met chemische preparaten, omdat het door hen kan worden vernietigd. Topdressing gebeurt uitsluitend met organische meststoffen.

Bij het gebruik van mycorrhiza’s voor kamerplanten zijn er ook verschillende regels:

  • Poederpreparaten voor kamerplanten worden in de potgrond gebracht en vervolgens wordt water gegeven. De samenstelling in de vorm van een emulsie wordt verzameld in een injectiespuit en rechtstreeks in het wortelstelsel in de grond geïnjecteerd.
  • Na inoculatie wordt de plant gedurende twee maanden niet bevrucht. In dezelfde periode worden geen fungiciden gebruikt.
  • Effectiever voor potten zijn vaccins die deeltjes van een levend mycelium bevatten in plaats van sporen van een schimmel. Deze omvatten gel-samenstellingen met levend mycelium, die onmiddellijk mycorrhiza’s vormen, terwijl sporen niet de voorwaarden hebben voor ontwikkeling in een gesloten pot.

De voor- en nadelen van het gebruik van mycorrhiza’s in het plantenleven

De belangrijkste voordelen van het gebruik van paddenstoelen:
mycorrhiza

  • Gecultiveerde gewassen krijgen voldoende water en een groter volume aan voedingsstoffen;
  • Het gebied van absorptie van vocht in planten neemt toe.
  • Planten verwerven weerstand tegen weersomstandigheden, geen gunstige bodemsamenstelling, stressbestendigheid, immuniteit tegen wortelinfecties.
  • Het effect van mycorrhiza’s stimuleert de groei, bloei en vruchtvorming van gecultiveerde planten.
  • Verbeterde kwaliteitskenmerken van fruit en fruit en bessen.
  • Het wortelstelsel is versterkt en het vermogen om te rooten na de transplantatie is verbeterd.

Mycorrhizae heeft geen negatieve mening, het enige dat kan worden toegeschreven aan significante tekortkomingen – mycorrhiza-schimmel is een levend organisme, het is gegroeid. Daarom is de minus de complexe productie van het vaccin.

Mycorrhiza-vaccinatie zal de teelt en verzorging van geënte gewassen vergemakkelijken, omdat paddestoelwortel de plant in staat zal stellen de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen te krijgen. U kunt minder aandacht besteden aan procedures zoals bemesting van planten en watergift.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 8 = 12

map