Bagaimana untuk menangani portolan di belakang rumah

Portulac
Pokok porfir yang tidak biasa sering dijumpai di kebun dan taman.
Ia juga dipanggil piring, sandwic, kaki ayam.
Sebaik sahaja memukul tapak, ia menyebabkan tuan rumah banyak masalah, kerana ia menyebar dengan cepat ke wilayah itu, dan percambahan dapat bersaing dengan shirin, menenun dan rumput yang menjengkelkan. Oleh itu, perjuangan dengan taman porselin memerlukan dari kediaman musim panas pengetahuan bagaimana untuk membawanya keluar dalam masa yang sesingkat mungkin.

Adakah anda tahu? Walaupun rumput dianggap rumpai, sifat perubatannya yang unik, ia telah diketahui sejak zaman Gaena dan Hippocrates.

Apa kebun (liar)

Portulac
Rumput Portulacbudaya tahunan keluarga lobsters. Ciri ciri adalah tebal, berisi, daun waxy, bujur, hijau terang. Batangnya berwarna merah kecoklatan, meningkat hingga ketinggian 35-40 cm.

Bunga-bunga parselak kecil, tidak menarik, diletakkan di dasar ranting dan daun. Muncul pada awal bulan Jun. Pembungaan berterusan sehingga akhir musim panas. Buah tanaman tidak melebihi 8 mm panjang.

Portulak adalah rumpai yang hidup bukan sahaja di taman, tetapi juga di parit, tali pinggang hutan, di sepanjang laluan, di ladang dan tepi air. Pada masa yang sama, dia sangat fasih, menetap di tanah yang miskin.

Kaedah pergerakan mekanikal

Perkara yang paling penting dalam perjuangan menentang rumput weedy ini adalah untuk melihat pada masa penampilannya di laman web ini.

Rutinkan ranjang secara tetap

Melepaskan tapakyang paling berat, berat, tetapi pada masa yang sama cara yang paling mesra alam untuk memupuk tanah dari portolak.

Mulakan kerja sebaik sahaja rumpai muncul di plot. Adalah wajar untuk menjalankannya secara manual. Rumput mesti dibubarkan dengan akar dan jatuh di longgokan di tempat yang cerah, sehingga cepat kering dan tidak dapat lagi merosakkan tanaman taman.
Melepaskan tapak

Penting! Tidak mustahil untuk menggunakan pelbagai alat pertanian (penggali rumpai, pruner, chopper, dll) semasa merumput, kerana bahagian-bahagian rumpai yang tersisa di tanah dengan cepat berakar dan mula berkembang dengan balas dendam.

Mulching tanah

Penyelesaian yang sangat baik untuk masalah bagaimana untuk menyingkirkan pelabuhan di taman adalah mulsa tanah. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan jerami, jerami, gambut, habuk papan dan bahan lain untuk mulsa.

Di samping itu, mulsa ini bukan sahaja akan membantu menghilangkan rumpai, tetapi ia akan berguna untuk tanaman sayuran di dalam katil.

Penting! Lapisan mulsa hendaklah sekurang-kurangnya 3-5 cm.

Katil menggali dalam

Portulac
Gali menggali digunakan bersama dengan cara lain untuk mengawal rumpai. Keberkesanannya adalah disebabkan oleh fakta bahawa benih dapat bercambah hanya jika ia cetek di dalam tanah (1.5-2 cm). Dengan kejadian yang lebih mendalam, kebarangkalian rumput yang akan muncul di laman web ini sangat kecil.

Berjuang dengan herbisida

Kemunculan porter taman sayuran memaksa penduduk musim panas memutuskan apa yang akan menyembur rumpai untuk menghapuskannya secepat mungkin.

Bahan kimia digunakan pada musim luruh, selepas penuaian.
Penyelesaian “Roundup” dengan herbisida lain (contohnya, “Oktigen”, “Piramin”, “Lazurite”) paling berkesan.
Pertama, “Roundup” ditambah ke dalam air, dan kemudian penyediaan kedua. Dos yang dicadangkan dalam arahan untuk bahan-bahan ini digunakan. Katil-katil yang disembur dengan berhati-hati.

Adakah anda tahu? Jika kurang dari 10 jam selepas prosedur, hujan telah berlalu, penyemburan perlu diulang, kerana hujan akan mencuci bahan kimia.

Portulac dalam perjuangan dengan herbisida akan hilang dalam satu hingga dua minggu.

Penyiraman kecemasan

Portulac
Para petani trak yang berpengalaman mengesyorkan 7-10 hari sebelum kemunculan di tempat yang dipilih oleh pelabuhan, untuk menjalankan penyiraman kecemasan.

Wilayah digali, dengan banyaknya disiram sekurang-kurangnya sekali sehari. Kira-kira dalam 5-7 hari akan muncul pucuk jisim rumput. Ia mesti dikumpul dengan teliti secara manual, meninggalkan tiada residu tumbuhan, dan dibawa keluar dari taman.

Apabila portolak muncul di laman web ini, setiap traktor memutuskan secara berasingan bagaimana menangani rumpai, tetapi para pakar menasihatkan untuk mendekati masalah dengan cara yang komprehensif, iaitu menerapkan kedua-dua kaedah agroteknik dan persediaan kimia khas.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 17 = 22

map