Dewan lembu: tanda, kalendar, jadual, pelancaran, jurang

Lembu
Setiap pembiakan haiwan dengan ganjaran dan keseronokan sedang menunggu ketika ladang akan mendapat penambahan. Pondok lembu adalah tempoh penting dan penting, yang perlu disediakan terlebih dahulu. Kesedaran tentang penjagaan, pemakanan dan komplikasi yang mungkin membantu menghindari beberapa kesilapan dalam mengendalikan haiwan dan anak lembu yang baru lahir.

Berapa hari lembu pergi ke kampung

Sangat penting untuk mengetahui berapa lama kehamilan yang berlangsung. Ini akan membantu dengan betul mengira permulaan tempoh mati dan menyediakan haiwan untuk kelahiran anak lembu.

Biasanya

Tempoh kehamilan anak lembu bergantung kepada ciri-ciri penjagaan netel, serta kecenderungan genetik. Lembu, seperti orang, purata buah selama 9 bulan. Ramai peternak lembu mengambil masa selama 283-285 hari.

Adakah anda tahu? Untuk membentuk 1 liter susu melalui udder perlu lulus kira-kira 400 liter darah. Iaitu, untuk mendapatkan 20 liter susu setiap hari melalui udang borage harus lulus kira-kira 8000 liter darah!

Berapa banyak yang boleh pergi

Istilah di atas sangat sederhana, dan buruh boleh berlaku pada awal dan lewat dari tarikh jatuh tempo. Sebagai contoh, dengan penjagaan tidak wajar, diet tidak sesuai, anak lembu boleh muncul lebih awal selama beberapa hari dan bahkan minggu (sehingga satu bulan). Begitu juga, seekor lembu boleh bertolak ansur dengan janin. Memandangkan faktor ini, kehamilan lembu boleh disesuaikan dalam lingkungan 240-311 hari.
Lembu

Kalendar lembu mengikut tarikh inseminasi: jadual

Sekiranya inseminasi itu dilakukan secara buatan, maka untuk mengira tarikh sebenar anak lembu, mengetahui tarikh sebenar peremajaan, ia akan menjadi agak mudah. Anda boleh menggunakan formula ini: D = R + 10 / N-3.

Ketahui berapa hari kehamilan lembu berlangsung.

Penjelasan formula ini:

 • D – tarikh jangkaan anak lembu;
 • H – tarikh peremajaan;
 • Tidak. Adakah bilangan bulan peremajaan.

Sebagai contoh, peremajaan adalah 8 Julai (08.07). Jumlah yang diperolehi: 8 + 10 / 7-3 = 18/4, iaitu, ia akan berlaku pada 18 April. Jika, pada penambahan hari, angka itu melebihi 30, adalah perlu untuk menolak 30 daripadanya, dan tambahkan +1 pada bulan itu. Sebagai contoh, inseminasi berlaku pada 29 Januari.

Jumlah yang diperolehi: 29 + 10-30 / 1-3 + 1 = 9/11, iaitu pemergian akan berlaku sekitar 9 November. Agar tidak dikelirukan dengan pengiraan matematik dan kalendar, penternak lembu lebih suka menggunakan jadual kehamilan lembu:
Kalendar calving lembu

Bagaimana untuk menjalankan lembu di hadapan anak lembu

Di bawah pelancaran lembu, ia dimaksudkan untuk memperkenalkannya pada masa yang mematikan – iaitu, berhenti memerah susu untuk menguatkan dan menyediakan badan haiwan untuk otolary dan laktasi. Adalah disyorkan untuk memulakan permulaan dalam 40-60 hari secara purata, tetapi untuk individu yang sangat produktif dan anak sulung, permulaan boleh bermula dalam 70 hari.

Untuk memperkenalkan seekor lembu dalam tempoh kering, anda harus mengikuti cadangan ini:

 • secara beransur-ansur berhenti memerah susu: pertama keluarkan makan tengah hari memerah susu, jangan memerah susu sehingga akhirnya, jangan mengurut udder untuk merangsang pengeluaran susu. Selepas 5 hari selepas berhenti memerah, udder mesti “mengecut” – penurunan dalam jumlah;
 • Kurangkan jumlah makanan yang berair dalam diet, serta rumput kering, air dan ayunan;
 • pada permulaan pada musim panas, adalah perlu untuk mengurangkan ragut lembu untuk menyembur sehingga 4 jam, dan dalam beberapa kes berhenti sepenuhnya.
Penting! Haiwan yang sangat produktif mungkin memerlukan sehingga 2-3 minggu untuk menghentikan pengeluaran susu. Tetapi jika haiwan itu tidak bermula dengan cara apapun walaupun selepas tempoh ini, permulaan wajib dijalankan dengan bantuan persediaan khusus.

Jika produktiviti haiwan sebelum permulaan berada dalam 3-5 liter, berhenti memerah susu boleh dilakukan dengan cara ini selama 7 hari:

 • 1 hari – memerah susu 2 kali sehari;
 • Hari 2 – pemerah susu pagi;
 • Hari 3 – pemerah susu pagi;
 • Hari 4 – petang petang;
 • Hari 5 – petang petang;
 • Hari 6 – pagi memerah susu;
 • Hari 7 – petang petang.

Memerah susu lembu

Tanda-tanda (prekursor) dari melahirkan anak pada lembu

Perubahan pertama dalam rupa dan kelakuan lembu betina boleh dilihat 2 minggu sebelum kelahiran:

 • perut yang menurun dan kendor;
 • sacrum yang diturunkan;
 • melegakan otot dan ligamen di pangkal ekor;
 • bengkak dan kemerahan alat kelamin luar;
 • sebelum itu udder kering membengkak dan menjadi penuh dengan colostrum;
 • Pelepasan dari alat kelamin mempunyai konsistensi mukus;
 • pembukaan seksual dibuka.

Segera sebelum melahirkan anak, kelakuan heifers boleh berubah: ia menjadi sedikit resah, boleh terus bangkit dan berbaring, beralih dari kaki ke kaki, canoe, melihat-lihat atau mengelakkan orang ketika mendekati.

Kami menasihatkan anda untuk membiasakan diri dengan 10 fakta teratas mengenai lembu.

Sekiranya haiwan meragukan dengan kawanan utama, ia boleh mencuba untuk mengasingkan dirinya sendiri, menangkis lembu lain, pergi ke tempat yang terpencil di dalam belukar. Pada hari anak lembu, anda dapat melihat bahawa tulang pelvik haiwan mula bersurai, menjadikan ruang untuk bayi keluar. Sekiranya jarak antara tulang adalah lebih besar daripada telapak tangan, anda perlu mempersiapkan penerimaan pesat oleh lindi.

Video: harbingers kelahiran seekor lembu

Cara betul menyampaikan lembu

Kepada anak lembu kelahiran, anda perlu menyediakan kedua-dua bilik dan lembu itu sendiri:

 1. Jelatang harus ditempatkan secara berasingan dari lembu lain, dalam bilik yang bersih, dibersihkan sebelumnya, kering dan hangat.
 2. Di tempat tidur yang lama, anda perlu meletakkan lapisan jerami segar atau kain bersih padat.
 3. Organ-organ seksual, kaki belakang haiwan harus dibasuh dengan larutan kalium permanganat atau creolin 2%.

Ini melengkapkan penyediaan mudah. Selanjutnya, lembu menaikkan percubaan mereka, dalam kelahiran normal betis muncul dalam cahaya selama setengah jam – satu jam. Lembu pada masa yang sama boleh berdiri atau menetap di sisinya.

Anak lembu itu datang ke hadapan dengan muncung yang dilipat pada forelimbs, atau dengan kaki belakang – kedua-dua jawatan adalah betul. Pertama, dari alat kelamin, pundi kencing janin berwarna kelabu atau kekuningan dilihat. Anak lembu boleh memecahkannya secara berasingan, jika tidak, ia boleh dilakukan hanya selepas penampilan anggota badan.

Adakah anda tahu? Dianggarkan bahawa anak lembu dilahirkan sebelum anak lembu jantan selama 1-2 hari.

Sebaik sahaja anak lembu meninggalkan lembu sepenuhnya, ia perlu menghapuskan wajah, mata, saluran hidung dan rongga mulut lendir dengan kain bersih. Selepas pemberhentian peredaran darah di tali pusat, ia dipotong pada jarak 10-12 cm ke abdomen, luka yang dirawat dengan antiseptik.
Anak lembu yang baru lahir
Lembu juga perlu menghapus kemaluan, udder, perut dan kaki dengan kain bersih. Kain berdarah dan kotor perlu diganti.

Merawat lembu selepas anak lembu

Sekiranya anda mengambil anak lembu buat pertama kalinya, mungkin terdapat satu siri soalan tentang penjagaan herring dalam tempoh selepas bersalin. Pemakanan, pemerah susu pertama dan pemakanannya, penggunaan susu – dalam semua perkara di atas, kita akan pergi lebih jauh.

Bagaimana untuk memberi makan dan bagaimana untuk air

Satu jam selepas kelahiran burp, 10-15 liter air masin perlu diminum (100 g setiap 10 liter). Air mesti dipanaskan hingga 36 ° C. Anda juga boleh memberikan jerami sedikit.

Selanjutnya, pemakanan perlu diatur mengikut skim berikut:

 • Hari pertama. Diet terdiri daripada 5 kg rumput laut atau 8 kg sayur-sayuran, serta perut dari bran (500 g per 10 l air);
 • Hari ke-2. Diet adalah sama, tetapi saiz bahagiannya sedikit meningkat;
 • 3-4 hari. Untuk diet di atas ditambah 2-4 kg tanaman akar dan beberapa kg campuran bijirin;
 • Hari ke-5. Diet adalah sama, tetapi bahagiannya meningkat;
 • Hari ke-10. Saiz bahagian dan diet secara keseluruhan diselaraskan kepada kadar biasa.

Makanan lembu

Bila dan berapa kali susu menjadi lembu

Sejurus selepas kelahiran ambing haiwan mesti dipam dengan larutan kalium permanganat, diikuti dengan jam setengah ambing perlu dibersihkan dengan larutan soda (200 g selama 10 liter), kering dengan kain lembut dan meneruskan perjalanan ke memerah susu pertama. Aliran pertama adalah sdoit perlu tidak boleh digunakan untuk memberi makan anak lembu.

Pada hari pertama selepas anak lembu, pemerah susu perlu dilakukan 4-5 kali atau 3 kali, tetapi dengan poddoiami 1-2 jam selepas memerah susu utama. Sekiranya haiwan itu terdedah kepada paresis postpartum, dilarang untuk menyusu sepenuhnya – ia perlu meninggalkan susu dalam udder.

Kami mengesyorkan membaca lebih lanjut tentang bagaimana dan berapa kali susu lembu.

Sebelum memerah susu, anda harus mengurut urut udang anda. Untuk melakukan ini, anda perlu mencuci dan mengelap tangan anda dengan teliti, adalah wajar jika tapak tangan anda hangat. Seterusnya, anda perlu mengusap, agak aktif, tetapi rapi (!) Pergerakan menggosok setiap bahagian udder selama 20-30 saat. Mulailah melakukan urutan yang mudah seperti ini untuk beberapa bulan sebelum berbuah.

Apabila anda boleh minum susu

Tidak lama sebelum kelahiran, semasa atau selepas itu, colostrum muncul kolostrum – kuning, likat, dengan bau khusus dan komposisi khas cecair.

Biasanya, ia tidak makan dan tidak digunakan untuk memasak kerana rasa yang tidak menyenangkan, tetapi untuk colostrum anak lembu adalah produk yang paling sesuai dan penting yang menyumbang kepada pembangunan imuniti, pembentukan usus mikroflora sihat dan operasi biasa sistem pencernaan, kerana kolostrum lembu perlu diberi sejam selepas lahir.
Susu lembu
Susu lembu menjadi sesuai untuk digunakan selepas colostrum berhenti untuk diperuntukkan – iaitu 7-10 hari dari awal pemerah susu.

Penting! Di sesetengah wanita, colostrum tidak dirembeskan, di mana anak lembu mesti menyediakan campuran gantian khas berdasarkan susu segar, minyak ikan, telur ayam dan garam.

Komplikasi yang mungkin berlaku selepas anak lembu

Aliran di atas diterangkan buruh di Burenka adalah optimum dan fisiologi, tetapi dalam beberapa keadaan kerana inseminasi terlalu awal yg tak berguna salah, kesilapan dalam memberi makanan dan penjagaan, serta lebih daripada pelbagai sebab beranak boleh pergi pada skrip. Lemah, edema, kekurangan follow, keletihan – syarat-syarat ini adalah tidak normal dan memerlukan penjagaan veterinar serta-merta.

Lembu tidak bangun

Ketidakupayaan haiwan untuk berdiri di atas kaki selepas anak lembu dijelaskan oleh kerosakan kepada ujung saraf bahagian gluteal dan lumbosacral. Ini boleh terjadi kerana tulang pelvis yang terlalu sempit, pada kelahiran pertama, dengan kelahiran yang terlalu panjang dan berat. Kedua-dua satu anggota badan dan kedua-duanya boleh terjejas.

Selain daripada sebab-sebab ini, terdapat beberapa daripada penyakit di mana haiwan itu enggan untuk bangun sentiasa ialah: metritis, mastitis, selepas bersalin paresis, demam susu, kekurangan yang kuat fosforus. lembu mungkin tidak berdiri kerana terkehel pinggul atau tulang patah.
Lembu tidak bangun
Dalam apa jua keadaan, perlu segera menunjukkan binatang itu kepada doktor haiwan untuk menubuhkan sebabnya. Semakin lama haiwan itu berada dalam kedudukan yang menyegarkan, semakin tidak menguntungkan prognosis lanjut pemulihan, oleh itu perlu untuk memaksa binatang itu untuk bangkit pada semua kekuatan.

Anda boleh menggunakan tajam, bunyi kuat, teriakan, tepukan (kaedah ini hanya berfungsi dengan individu takut), twist sedikit ekor di tengah-tengah, sistem tali pinggang khas untuk mengangkat haiwan. Lembu yang lagi akan dapat tinggal di atas kaki mereka, dan menjadikan untuk menyeberangi, lebih baik.

Baca lebih lanjut mengenai apa yang perlu dilakukan jika lembu tidak kembali pada kakinya selepas beranak.

Selepas berehat, pendakian perlu diulang. Sekiranya saraf rosak, haiwan perlu diberi ubat dengan kesan anti-radang, paresis menggunakan kafein benzoat, kekurangan fosforus dihilangkan dengan suntikan.

Lembu belum dibersihkan

Di bawah keadaan normal, kedua-duanya harus meninggalkan 3-6 jam selepas anak lembu. Ramai peternak mula panik bahawa yang terakhir tidak keluar, hanya tidak menyedari bagaimana burbon itu menelannya. Untuk memastikan haiwan itu telah dibersihkan, anda perlu tangan yang dibasuh dan dilincirkan dengan baik untuk masuk ke dalam vagina – serviks hampir tertutup mengatakan bahawa segala-galanya teratur.

Tetapi jika yang terakhir tidak keluar atau rahim tidak sepenuhnya dibersihkan, akibatnya boleh menjadi sangat sedih. Dengan bawaan selepas baki, haiwan itu terus mengeras, ia sakit belakang, dan membran mukus dengan gumpalan berdarah boleh dilihat dari alat kelamin.
Pembersihan LembuPembersihan manual lembu
Kekurangan plasenta mula mengurai dengan cepat di dalam badan, menyebabkan mabuk yang teruk. Dalam kes ini, haiwan itu enggan makan, jumlah susu dikurangkan, dan belakang timbul daripada sensasi yang menyakitkan.

Penting! Pemisahan yang tidak lengkap atau tidak matang selepas lahir adalah penuh dengan ketidaksuburan wanita.

Sebab-sebab keadaan patologi ini boleh banyak:

 • saiz janin besar;
 • kekurangan vitamin dan mineral;
 • obesiti atau malnutrisi wanita;
 • aktiviti yang tidak mencukupi, brucellosis, dan lain-lain

Untuk membantu haiwan menyingkirkan kelahiran selepas itu, perlu menggunakan dadah yang mengurangkan otot rahim: “Oxytocin”, “Oxylate”, “Pituitrin”. Mungkin doktor haiwan akan menetapkan antibiotik untuk mencegah jangkitan. Kesan yang sama pada otot rahim mempunyai cecair amniotik.
Pengenalan antibiotik kepada lembu untuk pembersihan selepas anak lembu
Untuk ini, apabila pecah pundi kencing, mereka mesti dikumpulkan ke dalam bekas yang bersih dan disimpan pada suhu +3 ° C Jika selepas 6 jam yang terakhir tidak keluar, cecair amniotik perlu disejat 3 liter setiap 6-7 jam. Dengan cara ini, jika cecair amniotik mungkin selalu dikumpulkan dan menguap kepada wanita, kerana mereka mempunyai kesan yang sangat baik pada tubuh selepas anak lembu.

Edema udder dalam lembu

Luaran raba otokshee kelihatan meningkat dalam saiz, juga boleh membengkak puting (dengan itu memendekkan panjang), kulit dan amat sejuk, edema kemudiannya boleh lulus pada perutnya. Di dalam raba edema apabila cecair terkumpul di dalam tisu, menguatkan tekanan terhadap darah dan saluran limfa. Oleh sebab itu, pembentukan susu dikurangkan. Dalam banyak kes, edema melepasi dengan sendirinya tanpa gangguan.

Tetapi kadang-kadang udder membengkak lama sebelum anak lembu kerana sebab-sebab berikut:

 • kekurangan pergerakan;
 • diet yang tidak mencukupi semasa kehamilan;
 • kecederaan, lebam dan luka udder;
 • buah pinggang, jantung, dan toksikosis.

Untuk rawatan edema selepas bersalin, seorang doktor haiwan diperlukan. Biasanya diberikan urut raba dengan salap (30 g lilin lebah, 1 sudu besar. L. Minyak bunga matahari, cair pada mandi air, dan dalam peti sejuk). Juga terhad garam selain makanan, mengurangkan jumlah makanan yang kaya, air dan minuman keras. Jika edema berterusan, mungkin untuk menggunakan ubat-ubatan ( “Disalunin”, “Urodiatsin”).
Edema udder dalam lembu

Sapi mencampakkan

Penyebab gangguan pencernaan selepas anak lembu biasanya merupakan kesilapan dalam pemakanan. Pakan yang kurang baik, jumlah nutrien dan nutrien yang tidak mencukupi mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap pencernaan wanita, terutamanya dalam tempoh yang terdedah dan sensitif.

Untuk membetulkan keadaan, lembu dapat dikuap setiap 8-10 jam dengan campuran manis berdasarkan madu atau gula (1 sudu per liter air hangat). Jika cirit-birit tidak berhenti selepas dua hari, ia perlu memanggil doktor haiwan, untuk menganalisis najis untuk mikroorganisma.

Ia akan menjadi menarik bagi anda untuk membaca tentang apa jenis perkumuhan lembu sebelum dan selepas anak lembu.

Tiada susu

Ketidakhadiran atau jumlah susu yang sangat kecil biasanya diperhatikan dalam anak lembu kali pertama. Untuk mengelakkan masalah ini, adalah perlu untuk menjalankan lembu itu tepat pada waktunya, dengan betul menjaga haiwan tersebut dalam tempoh kematian, selepas anak lembu harus dijalankan dengan lipat. Ia juga sangat penting untuk mengikuti teknik pemerah susu, jika tidak, jika pergerakannya tajam dan menyakitkan, lembu tidak akan memberi susu.

Melakukan pemerah susu 4-5 kali (walaupun susu tidak mencukupi), secara beransur-ansur laktasi akan kembali normal. Ini boleh mengambil masa sebulan, sehingga haiwan itu pergi ke diet biasa dengan bahagian standard. Sesetengah penternak lebih suka membenarkan anak lembu untuk mengakses lembu lebih cekap.
Memerah susu lembu

Lembu sangat nipis

Penyebab penurunan berat badan selepas bersalin boleh jadi sangat banyak, kerana pada hampir semua keadaan patologi haiwan itu enggan makan dan, oleh itu, mula menurunkan berat badan. Untuk mewujudkan penyebabnya, adalah perlu untuk memanggil doktor haiwan dan menganalisis sama ada terdapat gejala berbahaya lain (pelepasan dari kemaluan, cirit-birit, kepincangan, dan lain-lain).

Sekiranya selera haiwan itu tidak berubah, tidak ada cirit-birit, haiwan itu terus mengunyah gula-gula getah, mungkin untuk mengesyaki kekurangan vitamin dan mineral. Untuk menghapuskan kekurangan vitamin, anda perlu menggunakan kompleks vitamin suntikan (Sedamine, Tetravit, Trivit, Eleobit, dan sebagainya).

Selepas beberapa lama selepas menunggang, lembu berjalan

Wakil lembu adalah haiwan polycyclic dengan tempoh 21-24 hari.

Penting! Persenyawaan berikutnya harus berlaku tidak lebih dari 90 hari selepas anak lembu.

Selepas berburu, lembu diburu selepas kira-kira 30 hari, turun naik sehingga 10 hari dalam kedua-dua arah adalah mungkin. Oleh itu, pemergian lembu adalah peringkat yang sangat penting untuk haiwan dan pemiliknya.
Lembu dengan anak lembu
Untuk burger otelu perlu disediakan terlebih dahulu, dengan betul dan tepat pada masanya pelancaran. Makan yang mencukupi, penjagaan yang betul, pengetahuan mengenai fisiologi kehamilan dan anak lembu akan membolehkan peternak lembu mengaturkan kelahiran yang paling selamat dan paling alami.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

4 + 5 =

map