Peraturan asas dan norma untuk menyiram kubis di tanah terbuka

Menyiram kubisKubis adalah salah satu tanaman sayuran utama. Ia ditanam secara praktikal di semua negara di dunia untuk tujuan makan, dan juga sebagai tumbuhan perubatan dan hiasan. Hakikat bahawa tiada taman sayur tidak boleh dilakukan tanpa kubis, mengatakan bahawa penjagaan untuknya tidak terlalu sukar. Walau bagaimanapun, penuaian yang banyak boleh didapati hanya dengan organisasi penyiraman dan penyusuan yang betul. Petua untuk cara menghidangkan kubis di luar semasa panas dan dalam cuaca normal, kami mengambil untuk anda di bawah.

Syarat untuk penyiraman

Kubis memerlukan kelembapan yang mencukupi. Fakta ialah sistem akar kecil, tetapi mesin lembaran berkuasa. Daun mengeluarkan banyak air, tetapi akarnya tidak dapat menampung tugas kelembapan.

Semak ini jenis teknologi penanaman kubis: Beijing, brokoli, kembang kol, kohlrabi, pak choy, kale, romanesco, merah, savoy.

Hal ini terutama berlaku pada tempoh kering, kerana sistem akar kubis terletak di lapisan atas tanah, yang pertama kali kering dalam panas. Oleh itu, penyiraman sangat penting dan perlu untuk pembangunan normal dan sokongan hidup. Rejim air yang betul membawa kepada pertumbuhan daun yang normal, pembentukan kepala padat dan pengumpulan jisim tumbuhan maksimum.

Menyiram kubis

Untuk menghidangkan budaya sayuran disyorkan pada waktu pagi atau waktu petang. Jadi, anda boleh mengelakkan terbakar, kerana matahari tidak terlalu kuat. Di samping itu, semasa waktu makan tengahari, kelembapan menyejat dengan sangat cepat dari tanah, dan tanaman itu tidak mempunyai masa untuk menyerapnya.

Keperluan untuk air

Kubis sensitif dan menuntut parameter air. Suhu yang tidak mencukupi cecair boleh menyebabkan akibat yang tidak diingini. Menyiram dengan air sejuk membawa kepada penyakit, pembangunan yang tidak normal organ individu, kematian adalah tumbuhan terlalu muda dan sebagainya. N. Selain itu, pematuhan dengan rejim suhu menyiram akan menjadi penting di peringkat peringkat anak dan sudah ditanam dalam penanaman tanah terbuka.

Penting! Keperluan untuk parameter air untuk pengairan adalah sama untuk semua jenis dan jenis kubis yang ditanam di tanah terbuka atau tertutup.

Oleh itu, bermula dengan anak benih, mari kita mengambil peraturan untuk mengambil hanya suhu tertentu untuk penyiraman – dari 18 ° C hingga 23 ° C. Inilah yang dipanggil “suhu bilik”. Parameter sedemikian boleh dicapai dengan menuang air untuk pengairan dari paip ke dalam baldi terlebih dahulu, supaya ia memanaskan secara normal. Adalah penting bahawa cecair tidak terlalu panas, kerana penyiraman dengan air panas juga tidak diingini.

Sebelum ini, apabila menyimpan air, anda akan melihat satu lagi parameter penting – hanya disiram dengan air berdiri. Air suling dan air dari badan air juga sesuai untuk pengairan.

Air untuk pengairan

Berapa kerap untuk air kubis

Sebagai tambahan kepada suhu air untuk pengairan, penduduk musim panas juga berminat dengan seberapa sering ia perlu untuk air kubis. Lagipun, tumbuhan itu berkhrophil dan, tanpa mendapat kelembapan yang mencukupi, boleh mati atau tidak menghasilkan hasil yang tepat. Kekerapan pengairan bergantung kepada beberapa parameter:

 • dari tempoh matang;
 • dari spesies;
 • dari jenis tanah.

Juga, ia akan berbeza bergantung pada tempoh perkembangan tanaman.

Adakah anda tahu? Para saintis percaya bahawa nama kubis memimpin dari perkataan kuno Yunani dan Romawi “kaputum”, yang dalam terjemahan bermaksud “kepala”. Terdapat juga versi-versi yang nenek moyang nama sayuran adalah perkataan “topi” (kepala), kepunyaan orang-orang Celt.

Bergantung pada tempoh matang

Kubis awal perlu disiram sekurang-kurangnya tiga hingga empat kali musim, tengah dan lewat – sekurang-kurangnya lima hingga enam kali. Tempoh optimum pengairan:

 • untuk kubis awal: dua hari selepas penanaman, 8-10 hari kemudian;
 • lewat kubis: pertama – tarikh perlepasan, kedua – selepas satu minggu, ketiga-kelima – fasa pembentukan cawangan keenam ke tangga kelapan – semasa kochanoobrazovaniya kesembilan kesepuluh – apabila kepala teknikal bersedia.

Menyiram kubis

Adakah anda tahu? Kubis dimasukkan dalam jumlah sayuran, yang wakil gergasi berada di halaman Buku Rekod Guinness. Kubis putih terbesar ditanam oleh American John Evans. Ia menimbang 34.4 kg. Orang yang sama ini memiliki rekod untuk mengembangkan kembang kol besar – seberat 14.1 kg.

Meningkatkan jenis awal, adalah perlu untuk memastikan tahap kelembapan tanah tidak jatuh di bawah 80%, lewat – tidak melebihi 75%.
Untuk varieti awal, yang paling sengit harus melembapkan pada bulan Jun, untuk varieti lewat – pada bulan Ogos. Kekurangan kelembapan mempengaruhi jenis awal lebih cepat.

Dari spesies

Kekerapan pengairan bergantung kepada jenis kubis. Cadangan kami adalah berhadapan putih. Jika anda tertanya-tanya berapa kerap membasahi kembang kol, maka adalah wajar untuk melakukan mingguan ini, dengan cuaca yang kering – tiga kali seminggu. Jumlah yang disyorkan adalah 10 liter setiap 1 km persegi. m.

Apabila tumbuh kubis, banyak yang ditanya sama ada perlu untuk menyelam anak benih, cara membuahkan hasil, bagaimana untuk mengekalkan penuaian.

Pandangan mata merah – salah satu yang paling tahan kemarau, kerana ia mempunyai perkembangan sistem akar yang baik. Kubis ini harus disiram secara tidak sengaja.

Apabila berkembang brokoli tanah mesti sentiasa dibasahkan. Ia perlu memastikan bahawa lapisan 40 cm basah. Penyiraman dilakukan setiap minggu. Penggunaan air adalah 12-15 liter setiap 1 km persegi. m.

Penyiraman broccoli

Kohlrabi dan Brussels memerlukan pengairan yang kerap, berlimpah dan tetap. Norma yang disyorkan untuk spesies ini boleh dianggap sebagai yang ditetapkan untuk spesies berkotak putih.

Kubis Peking disiram hingga kedalaman 20 cm mingguan. Cara terbaik untuk air adalah percikan.

Dari jenis tanah

Dipupuk pada tanah yang ringan, budaya sayuran memerlukan minimum lima hingga enam irigasi setiap musim. Bagi tanah yang tebal dan padat, pelembap yang kurang kerap diperlukan – tiga hingga empat kali setiap musim.

Suka makan kubis, bukan sahaja kita, tetapi juga banyak perosak: aphids, lalat putih, kriket, cutworms, slug, kumbang lambak.

Dari tempoh pembangunan

Jika anda berminat dengan persoalan berapa kerap air kubis selepas mendarat, maka ia mesti dilakukan setiap dua hingga tiga hari. Dalam musim yang semakin meningkat, satu tumbuhan memerlukan sekurang-kurangnya 2-3 liter pada satu masa atau 8 liter setiap 1 persegi. m. Keamatan ini diperlukan selama dua hingga tiga minggu.

Perlu pelembab budaya sayur-sayuran semasa pembentukan dan pertumbuhan kepala. Selebihnya, jumlah pengairan secara beransur-ansur dikurangkan. Ia akan cukup seminggu sekali. Dalam kes ini, jumlah cecair meningkat kepada 12 liter setiap 1 km persegi. m.

Menyiram kubis

Aliran kelembapan kepada tumbuhan harus stabil. Jika di mana-mana tahap perkembangan kekurangannya diperhatikan, ini akan menjejaskan sayur-sayuran. Oleh itu, sebagai contoh, kekurangan kochanoobrazovaniya mencukupi kelembapan dalam fasa, dan kemudian menubuhkan yang banyak pengairan membawa kepada pertumbuhan aktif daun dan dalaman terkoyak masing-masing luaran. Oleh itu, dalam sayur-sayuran akan ada retakan.

Selepas kepala dibentuk, dua hingga tiga minggu sebelum menuai, pelembab tanah harus dihentikan. Variasi akhir berhenti menyiram sebulan sebelum memotong.

Penting! Kelebihan kelembapan juga boleh menyebabkan akibat negatif. Ia memanjangkan tempoh pembangunan kubis, memburukkan kualiti yang boleh diangkutnya dengan urutan magnitud, memendekkan jangka hayat.

Pengairan kubis dan titisan

Kubis dinasihatkan supaya air dalam tiga cara:

 • di sepanjang gergasi;
 • percikan;
 • titisan.

Sangat baik untuk menghidangkan sayur-sayuran di tanah terbuka dalam fesyen titisan. Selepas menanam tanaman sayuran, perlu meletakkan paip pengairan. Adalah disyorkan untuk mematuhi parameter tersebut:

 • diameter paip – 1.6 cm;
 • selang antara saluran air – 30 cm.

Menyiram kubis

Kadar pengairan purata bagi varieti awal sebelum permulaan kepala adalah 55 l setiap 1 km persegi. m, semasa pematangan kepala – 70 liter setiap 1 persegi. Untuk varieti lewat, kadar ini adalah: sebelum kochanoobrazovaniya – 90 liter setiap 1 persegi. m, dalam tempoh pembentukan kochan – 100-110 liter setiap 1 km persegi. m.

tahap had kelembapan tanah predpolivnoy untuk kubis awal dalam fasa sebelum pembentukan kepala – 80% NV, tempoh kochanoobrazovaniya – 90% HB. Untuk jenis lewat, peraturan-peraturan ini adalah seperti berikut: 75% untuk kochanoobrazovaniya, 80% – dalam fasa pembentukan kepala.

Kedalaman perendaman tanah untuk jenis awal dan lewat: sehingga pembentukan kepala – 25-30 cm, semasa pembentukan kepala – 35-40 cm.

Tempoh pengairan untuk semua jenis sayuran harus: sebelum pembentukan kubis – 3 jam, semasa pembentukan kepala – 2-2.5 jam.

Jadual pengairan:

 • di kawasan hutan-padang rumput – lima hingga enam (dalam cuaca basah), enam hingga tujuh (pada tahun kering);
 • di kawasan padang rumput – 8-11 (4-6 sebelum kochanoobrazovaniya, 4-5 selepas).

Pengairan dihentikan dua hingga tiga minggu sebelum musim menuai.

Jeda antara penyiraman harus dari 8 hingga 10 hari. Pembetulan mengikut jadual dibuat bergantung kepada komposisi mekanik tanah dan kehadiran hujan.

Pengairan titisan

Adakah anda tahu? Sehingga kini, ia belum ditubuhkan yang tumbuhan itu adalah leluhur kubis. Terdapat beberapa versi mengenai perkara ini. Menurut penyelidikan beberapa saintis, tanah airnya dianggap sebagai pantai Laut Mediterranean. Orang lain cenderung berfikir bahawa budaya sayuran telah tersebar dari wilayah Georgia moden.

Menggabungkan pengairan dan pembajaan

Penyiraman yang baik dilakukan secara serentak dengan berpakaian atas. Apabila berkembang pada skala perindustrian, satu atau dua top dressings NPK20. Dalam kes ini, semasa baja kedua, adalah perlu untuk mengurangkan jumlah nitrogen dan meningkatkan jumlah kalium.

Di rumah, yang dari dua hingga empat biji. Penyiraman dan peragaan atas harus digabungkan dengan melonggarkan tanah.

Kubis tergolong dalam tumbuhan sayur-sayuran yang penting dan berharga. Ia mengandungi beberapa vitamin (A, B1, B6, C, K, P), selulosa, enzim, tidak menentu, lemak, mikro dan Makroelemen (fosforus, sulfur, kalium, kalsium, dan lain-lain), Dan dengan itu adalah rendah kalori, dietetik produk. komposisi kimia yang kaya membawa kepada hakikat bahawa kilang itu secara aktif digunakan dalam perubatan kaum dan kosmetologi.

Tidak sukar untuk menumbuhkan budaya kebun, tetapi perhatian besar harus diberikan kepada penyiraman. Tanpa pematuhan rejim pengairan untuk penuaian yang baik tidak perlu dikira. Dan betapa betul dengan air kubis, anda sudah tahu.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 6 = 13

map