Varieti licnice

Varieti licnice
Likhnis (Zorka vulgaris) adalah tumbuhan saka keluarga Cengkih. Ia tumbuh di pinggang yang sederhana dan subtropika.

Oleh kerana ia membentuk belukar tebal dan tidak memerlukan penyelenggaraan yang kompleks, ia adalah tetamu yang dialu-alukan untuk mana-mana bunga atau taman.

Dalam genus ini, terdapat sejumlah besar spesies tanaman tahunan dan tahunan, tetapi mari kita pertimbangkan wakil yang paling biasa.

Alpine

Lichnis Alpine – tumbuh di zon tundra, alpine, hutan-tundra di Amerika Utara, Scandinavia dan Greenland. Herba ini tumbuh di celah-celah batu, di pantai, dan di sepanjang tasik kecil dan berpasir dan pasir sungai. Varieti licnice

Masa berbunga – pertengahan musim panas. Lichnis Alpine sangat sesuai untuk mendarat di tempat-tempat kering dinding batu. Batang tidak melebihi ketinggian 20 sentimeter dan tersebar di sepanjang tanah. Daun tumbuh dari roset akar. Bunga-bunga kecil, dicat dengan warna merah jambu atau merah, dikumpulkan dalam perbungaan panik. Tumbuhan sesuai untuk ditanam di bukit-bukit alpine.

Ketahui bagaimana anda boleh membuat bukit alpine dengan tangan anda sendiri, dan tumbuh-tumbuhan yang sesuai untuk menghiasinya.

Varieti licnice

Lebih biasa adalah pelbagai Lara dengan banyak bunga merah muda. Wilayah di mana lichnis Alpine tumbuh harus diterangi dengan baik oleh matahari. Di penumbra bunga tumbuhan juga, tetapi dengan warna yang lebih sedikit.

Adakah anda tahu? Jenis Lichnis yang paling jarang adalah Gibraltar. Di alam liar, ia hanya tumbuh di lereng Selat Gibraltar.

Arkwright

Ini jenis garnis dalam reka bentuk taman jarang digunakan. Varieti licnice

Arkwright – tumbuhan tuaian herba dengan batang kecil yang tegak, tinggi 40 cm. Daun dan batang sempit mempunyai warna burgundy. Bunga, dengan diameter 3 sentimeter warna oren terang. Untuk menanam kumpulan di katil bunga atau rantaian campuran untuk mencipta tempat terang yang hebat, pelbagai digunakan Vesuvius. Vesuvius

Bacalah juga bagaimana untuk merancang kediaman musim panas untuk mempunyai ruang yang mencukupi untuk campur tangan dan apa bunga yang diambil untuk menghiasi katil bunga ini.

Perbezaan pelbagai ini – daun berbentuk jantung berbentuk hati yang kaya dengan warna hijau dan hal berkembang yang lebat. Tempoh berbunga berlangsung dari pertengahan Jun hingga akhir musim panas. Tsveli lichnis bermula pada tahun kedua selepas menyemai, dengan serta-merta menarik mata dengan warna seperti kebanyakan foto.

Benih disemai pada musim bunga awal, dan jika suhu udara melebihi +20 ° C, pucuk akan muncul dalam 20 hari. Pada awal bulan Jun, benih berpengalaman ditanam di tanah terbuka, dan mereka dipindahkan ke habitat kekal pada bulan Ogos, pada jarak 30 sentimeter dari satu sama lain. Vesuvius adalah tumbuhan yang tidak bersahaja, tahan fros. Varieti licnice

Keutamaan diberikan kepada tempat-tempat yang cerah dengan tanah yang mudah ditapis. Kilang itu bertindak balas dengan baik untuk berpakaian atas dengan sebatian mineral. Di satu tempat boleh membesar sehingga 6 tahun. Memperbaiki licnice dengan membahagikan belukar dan biji. Pada musim gugur, semua semak dipotong di aras tanah.

Viscaria

Licnis Viscarya – ramuan herba yang tumbuh di wilayah Rusia. Mempunyai batang melekit, kerana apa yang dipanggil orang tar. Ketinggiannya ialah 90 sentimeter. Batang berwarna merah gelap, ditutup dengan cairan melekit yang menarik serangga. Varieti licnice

Bunga-bunga spesies ini sangat kecil dan boleh berwarna putih, merah dan berwarna merah jambu. Kesemua mereka dikumpulkan dalam perbungaan panik, tempoh berbunga bermula dari bulan Mei dan berlangsung sehingga 1.5 bulan. Varieti licnice

Pelbagai yang paling popular adalah Rosetta. Mempunyai terry kaya bunga merah, yang selalu kelihatan hebat dalam komposisi taman. Licenice jenis ini tidak mengikat benih, dan apabila ia ditanam tidak tinggal lebih dari dua tahun. Varieti licnice

Penting! Untuk mengelakkan kehilangan bunga, adalah penting untuk memantau jumlah air semasa pengairan, kerana kelembapan stagnan menyebabkan kerosakan akar dan, akibatnya, kematian tumbuhan.

Dibina

Lichenis dinobatkan – Tumbuhan abadi bersahaja dengan batang kelabu gelap yang ditutup dengan vila. Ia tumbuh dengan baik di tanah-tanah miskin dan subur. Tanah air spesies ini adalah selatan Eropah. Varieti licnice

Dalam ketinggian, tumbuhan itu mencapai 100 sentimeter, mempunyai batang bercabang kuat. Daunnya berbentuk bujur.

Bunga – tunggal, bunga di puncak batang dan mempunyai warna putih, merah jambu dan merah. Tumbuh tumbuhan ini sendiri dengan penanaman sendiri.

Antara jenis yang paling popular ialah:

  • “Angela Blanche”– bunga merah jambu atau merah jambu gelap dikumpulkan dalam perbungaan besar; Varieti licnice
  • “Pulau Misterius”– bunga dari warna merah jambu dengan sempadan putih. Varieti licnice

Lichnis dinobatkan – tahan fros, mekar pada awal musim panas. Bunga dipelihara sehingga fros pertama, dan ciri ini sangat dihargai oleh tukang kebun. Ia kelihatan baik dalam penanaman kumpulan, dan bersendirian di latar belakang warna lain.

Berasaskan diri anda dengan tumbuh-tumbuhan tahan fros seperti rhododendrons, heather, kekacang, kacangan hazel, enotera, primula, aster, iberis, clematis, erika.

Bersinar

Lichnis berkilau tumbuh di Siberia Timur, China, Jepun dan Timur Jauh. Ciri utama spesis ini adalah berbuah. Varieti licnice

Ketinggian tumbuhan – 50 sentimeter. Batang lurus. Daunnya berbentuk bujur-berbentuk tali pinggang dalam warna hijau terang. Varieti licnice

Bunga diameter 5 sentimeter dengan kelopak, dibahagikan kepada 4 bahagian, berbeza dengan warna merah yang berapi-api dan dikumpulkan dalam inflasi corymbose-capitate. Lichnis bunga berkilauan selama 33 hari bermula pada bulan Julai.

Adakah anda tahu? Nama tumbuhan berasal dari perkataan Yunani lychnos – lampu, kerana bunga cerah di tempat tidur bunga bersinar seperti lampu.

Haage

Hibrid, yang dibezakan oleh bunga-bunga besar yang dikumpulkan dalam perbungaan dalam bentuk payung. Haage, Varieties of

Diameter setiap corolla mencapai 5 cm. Bunga-bunga itu terbuka sepenuhnya menjelang akhir bulan Jun. Buah-buahan herba ini membentuk padat tebal, tumbuh hingga 45 sentimeter. Batang dan daun mempunyai warna gangsa.

Untuk menjaga tumbuh-tumbuhan sedemikian tidak sempurna, mereka bertolak ansur dengan tempoh musim kering dengan baik, tetapi apabila ia diperketatkan, mereka akan menghilangkan daun, sehingga menyelamatkan nyawa mereka.

Chalcedonian

Lichnis dari Chalcedonian – spesies paling popular di wilayah negara kita, walaupun tanah airnya adalah Asia Tengah dan sebahagian dari Rusia. Chalcedonian

Nama rakyat dari spesies ini “Zorka”, yang dia terima terima kasih kepada bunga merah yang berapi-api. Dalam ketinggian, tumbuhan itu mencapai 90 sentimeter. Batang – tegak, sedikit pubescent, dengan daun berbentuk pisau pembedah sepanjang keseluruhannya. Bunga-bunga itu cukup kecil (diameter tidak lebih daripada 1 cm), dan bunga-bunga corymbose mereka dikumpulkan di puncak batang, visual serupa dengan topi yang subur. Chalcedonian

Warna warna berbeza, boleh merah, merah jambu dan putih. Pembungaan secara purata bermula pada bulan Jun dan berlangsung sekitar 1.5 bulan. Spesies boleh menahan beku ke -35 ° C.

Pelbagai popular – “Salib Malta”, Ia dinamakan sempena bunga megahnya dalam bentuk salib.

Penting! Untuk memelihara keindahan semak belukar, anda perlu memotongnya tepat pada waktunya, seperti untuk perbungaan pudar. Sebelum bersiap sedia untuk musim sejuk, potong bahagian permukaan keseluruhan.

Musytari

Spesies ini berasal dari lereng Alpine. Ia adalah tumbuhan yang tinggi sehingga 80 cm. Batangnya sangat berdaun, daunnya berbentuk bujur dengan sedikit pubescence. Mekaran tumbuhan pada pertengahan musim panas. Musytari, Varieti Licnice

Pembungaan – cahaya ungu. Bunga tumbuh dengan diameter tiga sentimeter. Kilang itu adalah penyayang matahari, tahan kemarau dan tahan lasak. Bush disarankan untuk meremajakan kira-kira sekali setiap 4 tahun. Varieti licnice

Mengetahui apa perbezaan mempunyai pelbagai jenis bunga “Zorka”, yang mudah dilihat walaupun dari foto, anda hanya perlu membuat pilihan ke arah salah seorang daripada mereka atau menanam semua sekaligus.


Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 22 = 27

map